Άποψη για το Dunkirk, νέα, trailers λίγο πριν το διάλειμμα της στήλης για καλοκαιρινές διακοπές.

Λίγο πριν τρέξουμε προς την πρώτη μας φετινή καλοκαιρινή βουτιά, σας αφήνουμε με την άποψή μας για το εκπληκτικό Dunkirk, υποψήφιο για την καλύτερη blockbuster στιγμή του 2017 (έχουμε ελπίδες ακόμα για το Valerian βέβαια). Ραντεβού και πάλι τον Σεπτέμβριο!

Dunkirk

Τίτλοι αρχής, 10 δευτερόλεπτα μετά πέφτει η πρώτη σφαίρα· περίπου δύο ώρες μετά έρχεται η ώρα να πάρουμε την πρώτη μας ανάσα. Δεν μπορούμε να θυμηθούμε άλλη ταινία όπου η δράση να είναι ασταμάτητη κυριολεκτικά από το πρώτο λεπτό έως το τελευταίο. Μπορεί αυτό να λέγεται για διάφορες ταινίες, όπως π.χ. για το Mad Max: Fury Road, ωστόσο, ακόμα κι εκεί υπήρχαν στιγμές νηνεμίας· κάτι που συμβαίνει σε λοιπές πολεμικές ταινίες, όπως στο εκπληκτικό Saving Private Ryan. Όμως στο Dunkirk πραγματικά η ταινία δεν σταματάει πουθενά, παραδίδοντας μία μοναδική κινηματογραφική εμπειρία που καταφέρνει να μας βυθίσει εξαρχής στο πεδίο της μάχης.

Η ιστορία καταπιάνεται με την επιτυχημένη υποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το παραθαλάσσιο Dunkirk της βόρειας Γαλλίας στις ακτές της Μεγάλης Βρετανίας, όντας περικυκλωμένοι από τη γερμανική πολεμική μηχανή. Συνολικά περισσότεροι από 300.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων κατάφεραν να διασωθούν μέσω πλωτών μέσων, κατά τη διάρκεια οκτώ ημερών.

dunkirk image 01

Η εκδοχή αυτής της υποχώρησης από τον Christopher Nolan γίνεται δίχως ίχνος ρομαντικοποίησης και πομπώδους ηρωισμού, αλλά, αντιθέτως, αποτυπώνοντας ένα πραγματικά εφιαλτικό πεδίο μάχης όπου ο θάνατος συνεχώς καραδοκεί και η καταρρέουσα ψυχική κατάσταση των στρατιωτών συγκρατείται μόνο από το ένστικτο της επιβίωσης. Οι όποιοι ήρωες της ταινίας παρουσιάζονται με φυσικότητα και με την κατάλληλη τραγικότητα δίχως η γραφή τους να καταφεύγει σε υπερβολές.

Στο Dunkirk δεν θα δείτε πρωταγωνιστές με την παραδοσιακή έννοια του όρου, καθώς ουσιαστικός πρωταγωνιστής είναι το ίδιο το πεδίο της μάχης. Η αφήγηση χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες, μεταξύ μίας ομάδας στρατιωτών που προσπαθεί να βρει τρόπο να φύγει από την Δουνκέρκη, έχοντας αφήσει προ πολλού πίσω την στρατιωτική πειθαρχία, ενός αγγλικού καϊκιού με πορεία προς την Δουνκέρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσωση των στρατιωτών, καθώς και δύο Βρετανών πιλότων στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το στόλο από τη θανατηφόρα Luftwaffe.

dunkirk image 02

Δεν γίνεται προσπάθεια εμβάθυνσης στους χαρακτήρες κάθε ιστορίας, κάτι όμως που δεν χρειαζόταν, δεδομένης της γενικότερης φιλοσοφίας του Dunkirk, μίας ταινίας που επιχειρεί να επικεντρωθεί στην κυνικά ρεαλιστική απεικόνιση του πολέμου. Παρόλα αυτά οι ερμηνείες είναι πάρα πολύ καλές, οδηγώντας σε ορισμένες ιδιαίτερα φορτισμένες σκηνές, ιδίως μέσα από τον χαρακτήρα του Cillian Murphy, έναν αξιωματικό, διασωθέντα από ναυάγιο, ο οποίος ψυχικά έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα.

Όπως είπαμε, όμως, ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι το πεδίο της μάχης, με τον Christopher Nolan να μας μεταφέρει με μαεστρία σε αυτό. Αποφεύγοντας συνηθισμένες χολιγουντιανές συνταγές, όπως φαντασμαγορικές εκρήξεις, η δράση αποδίδεται με αληθοφανή ψυχρότητα, από τις αερομαχίες που κόβουν την ανάσα, στις εφορμήσεις της Luftwaffe προς τα ανυπεράσπιστα πλοιάρια. Σε αντίθεση με άλλες πολεμικές ταινίες, όπου η φρίκη του πολέμου αποτυπώνεται μέσω ωμά βίαιων εικόνων, εδώ ο Christopher Nolan ακολουθεί μία εναλλακτική οδό, όπου η ασταμάτητη ένταση παίρνει διαστάσεις ταινίας θρίλερ, με τον ήχο των αεροπλάνων ή το βουητό τη οβίδας να είναι αρκετά ώστε να δημιουργήσουν σφίξιμο.

dunkirk image 03

Σε αυτό το ιδιαίτερο ύφος της ταινίας συμβάλλει και η συνηθισμένη προτίμηση του Nolan για τη φωτογραφία, με τη χρήση ψυχρών χωμάτων καθώς και οι διαρκείς συνθέσεις του Hans Zimmer, ένα μουσικό χαλί που εντείνει ιδανικά το άγχος, ως ένα άλλο άκουσμα ωρολογιακής βόμβας που σταθερά εντείνεται πριν από την τελική έκρηξη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο εχθρός είναι εντελώς απρόσωπος (δεν θα δείτε ίχνος Γερμανού στρατιώτη), τονίζοντας την, θρίλερ αισθητικής, απεικόνιση του πολέμου.

Αν και ίσως θα πρέπει να περιμένουμε να “κάτσει” λίγο ο πρώτος ενθουσιασμός μας, για την ώρα θεωρούμε πως δεν είναι διόλου απίθανο το Dunkirk να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη, έως τώρα, στιγμή του σκηνοθέτη. Ο Christopher Nolan είναι ένας από τους πλέον ικανούς δημιουργούς blockbuster ταινιών, που πάνε ένα βήμα παραπέρα ώστε να προσφέρουν διαχρονικές εμπειρίες, ξεπερνώντας την εφήμερη δημοσιότητα της καλοκαιρινής blockbuster περιόδου (στραβοπατήματα υπάρχουν, αλλά ως επί το πλείστον μάς έχει δώσει αξιομνημόνευτες παραγωγές).

dunkirk image 05

Οφείλουμε να πούμε βέβαια ότι η ταινία δεν είναι αψεγάδιαστη. Αν και αρχικά δημιουργείται η εντύπωση της ταυτόχρονης, χρονικά, αφήγησης των τριών ιστοριών δεν αργεί να αντιληφθεί κανείς ότι τελικά οι τρεις ιστορίες εκτυλίσσονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, οδηγώντας μας μπρος-πίσω στον χρόνο, με τρόπο που μπορεί να μπερδέψει. Ως αφηγηματικός μηχανισμός τελικά λειτουργεί, καθώς με αυτή τη μέθοδο καταφέρνει να μεταφέρει τις ιστορίες με ασταμάτητο ρυθμό, αλλά η αλήθεια είναι ότι ίσως θα μπορούσε να επιτευχθεί με πιο κομψό τρόπο.

Εν τέλει το Dunkirk δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία μοναδική κινηματογραφική εμπειρία, που επικεντρώνεται εξολοκλήρου και ασταμάτητα (στην κυριολεξία) στην εφιαλτική φρίκη του πολέμου. Σε όσους αρέσκονται στο συγκεκριμένο είδος συστήνουμε ανεπιφύλακτα την κινηματογραφική προβολή.


Trailers

Death Wish

Σκηνοθέτης: Eli Roth (Hostel)
Πρωταγωνιστούν: Bruce Willis, Vincent D’Onofrio, Elisabeth Shue
Πρεμιέρα: 22 Νοεμβρίου (Αμερική)

Μία από τις πλέον κλασικές ταινίες εκδίκησης των 70s, με πρωταγωνιστή τον Charles Bronson, επανέρχεται μέσω reboot, με τον πλέον κατάλληλο πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του Bruce Willis. Το πιστολίδι θα ξεκινήσει όταν ανεγκέφαλοι εγκληματίες κάνουν το λάθος να επιτεθούν στη γυναίκα και την κόρη του.


Stratton

Σκηνοθέτης: Simon West (Expendables 2)
Πρωταγωνιστούν: Dominic Cooper, Connie Nielsen, Tom Felton
Πρεμιέρα: 10 Αυγούστου

Ένας Βρετανός στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων βρίσκεται στα χνάρια μίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτά.


Mr. Robot, 3η σαιζόν

Πρεμιέρα: 11 Οκτωβρίου (USA Network), 10 επεισόδια

Ξαναπέφτει στα 10 επεισόδια η νέα σαιζόν (έπειτα από τα 12 της δεύτερης), αλλά μάλλον ελάχιστα θα πειράξει τους φαν της σειράς που αδημονούν για τη συνέχεια της ιστορίας έπειτα από το περσινό cliffhanger.


Narcos, 3η σαιζόν

Πρεμιέρα: 1η Σεπτεμβρίου (Netflix), 10 επεισόδια

Επανέρχεται σύντομα το Narcos, αυτή τη φορά ακολουθώντας τη δίωξη ναρκωτικών στην προσπάθειά της να εξαρθρώσει το πλουσιότερο κολομβιανό καρτέλ, ονόματι Cali.


Mindhunter, 1η σαιζόν

Πρεμιέρα: 13 Οκτωβρίου (Netflix), 10 επεισόδια

Το 1979 δύο πράκτορες του FBI θα έρθουν σε επαφή με φυλακισμένους serial killers, ώστε να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τον τρόπο που σκέφτονται. Φυσικά απώτερος σκοπός τους είναι η εύρεση μοτίβων στον τρόπο δράσης των δολοφόνων ώστε να καταφέρνουν να τους εντοπίζουν εγκαίρως.


Cine-TV Νέα

Η σειρά του Dark Tower θα είναι πιστή μεταφορά των βιβλίων.
Σε αντίθεση με το κινηματογραφικό Dark Tower, όπου τα γεγονότα είναι παραλλαγμένα σε σχέση με τα βιβλία, η μελλοντική τηλεοπτική σειρά αναμένεται να ακολουθεί πιστά την ιστορία του νεότερου Roland Deschain, όπως την παρακολουθήσαμε στο Wizard and Glass, το τέταρτο βιβλίο των μυθιστορημάτων. Ο Tom Taylor, ο Jake Chamber της ταινίας, θα εμφανιστεί στην τηλεοπτική μεταφορά ενώ είναι προγραμματισμένο να γυριστούν 10-13 επεισόδια. Η παραγωγή ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, καθώς ίσως το πράσινο φως να εξαρτηθεί από την επιτυχία της ταινίας, οι πρώτες βαθμολογίες της οποίας μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι.

Dark Tower

Ετοιμάζεται η συνέχεια του Karate Kid (1984).
30 χρόνια μετά θα δούμε την επιστροφή των δύο βασικών ηθοποιών, Ralph Macchio και William Zabka, ως Daniel LaRusso και Johnny Lawrence αντίστοιχα. Όπως είναι φυσικό το Cobra Kai θα διαδραματίζεται 30 χρόνια μετά τα γεγονότα της ταινίας όπου ο (πάλαι ποτέ;) bully Johnny θα επιχειρήσει να ξανά ανοίξει το Cobra Kai dojo. Όπως είναι φυσικό σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με τον Daniel, ο οποίος πλέον είναι ένας επιτυχημένος ενήλικας που όμως δυσκολεύεται να βρει ισορροπία στη ζωή του έπειτα από τον χαμό του Miyagi.

Karate Kid

Reboot του Miami Vice με τον Vin Diesel.
Η διάσημη αστυνομική τηλεοπτική σειρά των 80s αναμένεται να επανέλθει, υπό την επίβλεψη της Shana Waterman (24: Live Another Day, Wayward Pines) και με πρωταγωνιστή τον Vin Diesel (Fast and the Furious). Να θυμίσουμε ότι ήδη είχαμε μία συμπαθητική κινηματογραφική μεταφορά το 2006, σε σκηνοθεσία Michael Mann και με το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Colin Farrell και Jamie Foxx.

Miami Vice

Προστέθηκε ο Ian McShane στο cast του Hellboy.
Ο δημοφιλής ηθοποιός των American Gods και Deadwood θα έχει το ρόλο του θετού πατέρα του Hellboy. Να θυμίσουμε ότι τον επώνυμο ρόλο θα τον υποδυθεί ο David Harbour, γνωστότερος ως ο σερίφης του Stranger Things. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Neil Marshall (The Descent).

Ian McShane

Ο Johnny English θα επιστρέψει.
Η βρετανική παρωδία του James Bond με πρωταγωνιστή τον μοναδικό Rowan Atkinson (Mr. Bean) θα επιστρέψει για τρίτη φορά το ερχόμενο έτος. Τα Johnny English κάθε άλλο παρά “συνεπές” franchise είναι αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο προβλήθηκε το 2003 και αφού είχε ξεχαστεί εμφανίστηκε 8 χρόνια μετά με το Johnny English Reborn.

Johnny English 


 

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Cine-TV #81
Tomb Raider, Handmaid’s Tale και άλλα κινηματογραφικά νέα…
Cine-TV #80
Χρυσές σφαίρες, trailers και άλλα κινηματογραφικά νέα.
Cine-TV News #79
Mortal Engines, Ocean’s 8, Sicario 2 και άλλα…
Cine-TV News #78
Annihilation, Ready Player One, γιγάντωση της Disney και άλλα…
Cine-TV News #76
Avengers, Agents of SHIELD, πληροφορίες για τη νέα ταινία του Tarantino και άλλες ειδήσεις…
Cine-TV News #75
Deadpool 2, Rampage, Star Wars, Μέση-γη και άλλα νέα…
Cine-TV News #74
Ash vs. Evil Dead, Downsizing και νέα από το ολοένα και πιο αμαρτωλό Hollywood…
Cine-TV News #73
Η τελευταία ταινία του Daniel Day-Lewis, Lethal Weapon, Runaways, άλλα trailers και νέα…
Cine-TV News #72
Black Panther, Jean Claude Van-Johnson και λοιπά κινηματογραφικά νέα.
Cine-TV News #71
The Last Jedi, The New Mutants και… Catan;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

  • κρίμα που στην νέα ταινία hellboy δεν θα πρωταγωνιστίσει ο perlman. απλά ήταν γεννημένος για αυτό τον ρόλο.

  • Αν και δεν έχω όρεξη να δω πολεμική ταινία, Ω Μεγάλε και Παντοτινέ, Άρχοντα των Indies, μου πήρες τα λεφτά μέσα από το πορτοφόλι! Φαντάζομαι για να την θεωρήσει κάποιος καλύτερη ταινία του Nolan, θα πρέπει να του αρέσει πάρα πολύ το setting. Επίσης, πιθανόν να έχουμε και επίσημα πλέον (με το Dunkirk) την μετατροπή του Nolan στον νέο Spielberg!?!

    - Hans Zimmer, Nolan: Δεν χρειάζεται να μάθουμε περισσότερα για το πως θα είναι δομημένη η ταινία...
    https://www.youtube.com/watch?v=rc7-HbYvD9I

Τελευταία Σχόλια

Uncharted: The Lost Legacy.
Ευχαριστουμε!!!!!
Καλή επιτυχία!Grand turismo sport
Ωραιος διαγωνισμος, gran turismo sport!
Ωραια νεα, λογικα αν ολα πανε καλα, θα παει για day one!
Τι αναμνήσεις όμως, ωραίες ανόθευτες εμπειρίες...
Αυτή η Rockstar έχει ξεχάσει πότε έβγαλε τελευταία φορά παιχνίδι...
Αλλά και ο έτερος δημιουργός της sony έσπευσε να ρίξει το καρφάκι για τις τάσεις του κοινού. Έχει εν...
Ναι όντως, αυτό φαίνεται πολύ ωραίο και ενδιαφέρον! Πόσο κρίμα όμως ένα τέτοιο παιχνίδι, και με την ...
Το λυπηρό της υπόθεσης είναι οτι πλέον θεωρείται είδηση το γεγονός πως κάποιος τίτλος δε θα έχει sea...