Η στιγμή της ανανέωσης.

Σε κάθε μακρόχρονη σειρά βιντεοπαιχνιδιών υπάρχει πάντα ένας τίτλος που θα φέρει το βάρος της αλλαγής ή της ανανέωσης του franchise. Γνωρίζουμε πως αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και πως η λογική αυτού του σχεδιασμού είναι σωστά τοποθετημένη. Το Layton's Mystery Journey αποτελεί αυτό το σημείο της ανανέωσης για το δημοφιλές puzzle/ adventure franchise της Level-5, ωστόσο, πριν ξεκινήσουμε να εξετάζουμε τον τίτλο, καλό είναι να αναφέρουμε τα απαραίτητα. Κατ' αρχάς, όσοι αναρωτιέστε αν χρειάζεται να έχετε παίξει τους προηγούμενους τίτλους, η απάντηση είναι πως δεν είναι απαραίτητο να έχετε ασχοληθεί με τις παρελθούσες περιπέτειες του καθηγητή και της παρέας του, εφόσον έχουμε να κάνουμε με νέους πρωταγωνιστές.

Από την άλλη, όσοι έχετε παίξει τους προηγούμενους τίτλους, θα κατανοήσετε καλύτερα το νέο μέλος της σειράς και θα αντιληφθείτε τις αλλαγές που φέρνει αυτή η νέα προσπάθεια. Επίσης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αν δεν σας άρεσαν οι προηγούμενοι τίτλοι, εδώ δύσκολα θα βρείτε κάτι καινούριο. Τώρα, ξεκινώντας από το τμήμα της ιστορίας, συναντάμε τη νέα χαρακτήρα και πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού, την Katrielle "Kat" Layton, η οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι η κόρη του καθηγητή και πρωταγωνιστή των προηγούμενων τίτλων, του Hershel Layton. Ο οποίος καθηγητής έχει εξαφανιστεί, και τότε η Kat αποφασίζει να τον αναζητήσει. Ωστόσο, λόγω διαφόρων γεγονότων και της φύσης της να επιλύει γρίφους και μυστήρια, η Kat παραμένει στο γραφείο της στο Λονδίνο. 

Laytons Mystery Journey screen 01

Στην επίλυση αυτών των υποθέσεων τη συνοδεύει ο βοηθός της, o Ernest, και ένας σκύλος με το όνομα Sherl, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του αποτελεί μυστήριο, μιας και μπορεί να συνομιλήσει μόνο με τους Ernest και Kat. Οι χαρακτήρες στο συγκεκριμένο τίτλο είναι αυτό και μόνο που διαβάσατε στις προηγούμενες γραμμές μιας και, δυστυχώς, δεν έχουν καμία περαιτέρω ανάπτυξη. Αυτό συμβαίνει διότι η ροή της ιστορίας στον καινούριο αυτό τίτλο έχει επεισοδιακή μορφή. Δηλαδή, κάθε κεφάλαιο ταυτίζεται με μια ξεχωριστή υπόθεση, όπου -όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις- οι υποθέσεις στο τέλος συνδέονται ώστε να πραγματοποιηθεί η κλιμάκωση και ο επίλογος.

Το πρόβλημα που προκύπτει από αυτή τη ροή και που δεν μπόρεσαν να επιλύσουν οι δημιουργοί, είναι πως οι χαρακτήρες παραμένουν -καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού- όπως τους γνωρίσαμε στην αρχή. Δηλαδή, η Kat είναι η αισιόδοξη χαρακτήρας, που το ένστικτό της λειτούργει ως συνεπιβάτης στην ανάμιξη και επίλυση των υποθέσεων. Ο Ernest είναι ο έξυπνος, ακαδημαϊκός χαρακτήρας, ο οποίος υπακούει σε κάθε επιθυμία της Kat. Ο Sherl είναι ο γνώριμος comic relief χαρακτήρας, που με τις τοποθετήσεις του και την ιδιαίτερη παρουσία του λειτουργεί για αυτό και μόνο το σκοπό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη δεθεί ο αναγνώστης μαζί τους, εφόσον η ιστορία του τίτλου δεν παρουσιάζει/ αποδίδει άλλες πτυχές της ζωής τους ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Laytons Mystery Journey screen 02

Ως πρώτη σκέψη στο μυαλό έρχεται ότι θα ήταν καλύτερα να είχε χρησιμοποιηθεί η σεναριακή ροή των προηγούμενων τίτλων, όπου είχαμε καθ' όλη τη διάρκεια ένα μεγάλο μυστήριο, το οποίο αναπτυσσόταν σταδιακά. Ωστόσο, δεν πρέπει να αδικούμε τη λογική αυτού του επεισοδιακού μοντέλου, διότι είναι κάτι που έχει δοκιμάσει και η Capcom στη δημοφιλή σειρά Ace Attorney. Η διαφορά, όμως, στην περίπτωση του Phoenix Wright είναι ότι η χρυσή τομή μεταξύ της σωστής επεισοδιακής ροής και της ανάπτυξης των χαρακτήρων έχει επιτευχθεί, πράγμα που σημαίνει πως δουλεύει πολύ καλύτερα από ό,τι στην παρούσα περίπτωση του Mystery Journey. Οπότε, το πρόβλημα δεν ήταν ο σχεδιασμός της επεισοδιακής μορφής, αλλά η υλοποίησή της στο συγκεκριμένο τίτλο, η οποία τελικα εκτιμούμε ότι λειτουργεί ως τροχοπέδη.

Από εκεί και πέρα η anime παρουσίαση παραμένει όμορφη -παρά τη μετάβαση του νέου τίτλου στην Α-1 pictures- ενώ για μια ακόμα φορά ένα παιχνίδι της σειράς συνοδεύεται από ικανοποιητικό OST. Το art direction αποτυπώνει όμορφα το Λονδίνο, όπως και τους χαρακτήρες, ενώ και η γραφή παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όμως, δυστυχώς, τα αγγλικά voice overs παραμένουν στα μέτρια επίπεδα που γνωρίσαμε στους προηγούμενους τίτλους. Αφήνοντας το τμήμα της ιστορίας πίσω μας, μην ξεχνάμε πως μιλάμε για παιχνίδι puzzle/ adventure, γεγονός που σημαίνει πως ένα σημαντικό τμήμα στους τίτλους αυτής της κατηγορίας (και δη, στο franchise Layton) είναι οι γρίφοι, τα παζλ και οι σπαζοκεφαλιές.

Laytons Mystery Journey screen 03

Αυτά τα χαρακτηριστικά συνυπάρχουν για μια ακόμα φορά ιδανικά με τη ροή της ιστορίας, χωρίς να δημιουργούν εμπόδια και πρόβλημα στο ρυθμό της. Το πλήθος τους είναι μεγάλο, ωστόσο, είναι σημαντικά πιο εύκολοι σε σύγκριση με εκείνους των προηγούμενων τίτλων (υποθέτουμε, ως σημείο των καιρών, για να είναι και πιο προσβάσιμο το παιχνίδι από το νέο κοινό που θα γνωρίσει τη σειρά). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα της εξερεύνησης αλλά και της αναζήτησης στοιχείων με τη χρήση της κάτω οθόνης, ενώ η επίλυση των γρίφων γίνεται με το stylus. Αξίζει να αναφερθεί ότι αν επιλύσετε την κάθε πρόκληση χωρίς τις βοήθειες (hints), θα αποκτήσετε πρόσβαση στα κρυφά αρχεία του τίτλου.

Το αρνητικό τμήμα των γρίφων έχει να κάνει με το γεγονός πως αρκετοί μοιάζουν μεταξύ τους, πράγμα που έχει ως αναπόφευκτο συμπέρασμα το ότι δεν υπήρξε αρκετή έμπνευση και δημιουργικότητα σε αυτό το τμήμα. Διότι όταν τοποθετείς πανομοιότυπες σπαζοκεφαλιές σε όλη τη διάρκεια του τίτλου, η διαδικασία επίλυσής τους θα κουράσει τον παίκτη. Γνωρίζουμε, βέβαια, πως στο κομμάτι των παζλ, των γρίφων και των σπαζοκεφαλιών τα ηνία ανέλαβε ο Kuniaki Iwanami, ο οποίος προσπαθεί να καλύψει το τεράστιο κενό που άφησε ο εκλιπών "Puzzle Master" Akira Tago, όμως πιστεύουμε ότι θα ήταν προτιμότερη η μείωση των γρίφων σε όλο το εύρος του τίτλου, παρά η υφιστάμενη επανάληψη πανομοιότυπων μοτίβων.

Laytons Mystery Journey screen 04

Το Layton's Mystery Journey είναι το σημείο αλλαγής (καμπής;) για τη δημοφιλή adventure puzzle σειρά. Αυτή η σταθερά έχει με τη σειρά της το αποτέλεσμα να σηκώνει επάνω του το δυσανάλογο βάρος των αλλαγών, των πειραματισμών, της απουσίας του Akira Tago, της προσπάθειας ανανεώσης της σειράς και της μεταφοράς της σε μια νέα εποχή. Το νέο παιχνίδι της Level-5 δεν καταφέρνει να κάνει αυτό το πέρασμα με απόλυτη επιτυχία, αφού αν και δεν τα πήγε καθόλου άσχημα, είναι βέβαιο πως πολλοί θα απογοητευθούν και θα παραμείνουν με την ανάμνηση των προηγούμενων τίτλων.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Adventure, PuzzleΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Level-5Ημ. Έκδοσης: 06/10/2017
PEGI: 7Εκδότης: NintendoΠλατφόρμες: Nintendo 3DS

Θετικά

 • Εξαιρετική anime παρουσίαση και ικανοποιητικό OST.
 • Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος τίτλος σε θέμα πρωταγωνιστών, γρίφων και σεναριακής, επεισοδιακής δομής, θα σας ικανοποιήσει...

Αρνητικά

 • ...χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και κάποιοι που θα απογοητευούν από τις αλλαγές.
 • Τα αγγλικά voice overs είναι μέτρια.
 • Αν το puzzle/ adventure ύφος των παρελθόντων τίτλων δεν σας άρεσαν, παρά τις αλλαγές εδώ δύσκολα θα βρείτε κάτι καινούριο.

Βαθμολογία

Το ταξίδι του Σταύρου ξεκίνησε το 1997 με το Final Fantasy VII. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αγάπη και αναζήτηση για τα JRPG και τα japanese games γενικότερα. Αγαπημένες ασχολίες μου είναι τα anime, tv series, να αράζω με φίλους και να παίζουμε και να περνάμε καλά με όποια local co-op παιχνίδια έχουν απομείνει…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ευχάριστα νέα για τους φίλους των Pokemon
Giveaways σε Legendary Pokemon για όλο το 2018.
To Nintendo Switch ξεπέρασε τις 14.86 εκ. αποστολές στα καταστήματα
Στοιχεία για τις πωλήσεις των τίτλων της και των... amiibo!
Mario Party: The Top 100
Mini-games και αγαπημένες αναμνήσεις.
Kirby Battle Royale
Kirby, minigames και multiplayer; Ναι και όχι.
Pokemon Ultra Sun/ Moon
Αλόλα για μια τελευταία φορά!
Συνέχεια στις πολύ καλές πωλήσεις για το Switch
Ιδανική πορεία στους εφτά πρώτους μήνες του.  
Fire Emblem Warriors
Το Fire Emblem συναντά το musou.
Mario and Luigi: Superstar Saga + Bowser's Minions
Σώζοντας την Peach. Ξανά...
Yo-Kai Watch 2: Psychic Specters
Το ίδιο, όπως και αν το δει κανείς...
UK charts: Δύο Forza κυνηγούν το FIFA 18
Με τις πωλήσεις του Forza Motorsport 7 να μην εντυπωσιάζουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Πόσο ωραία σειρά..., ό,τι καλύτερο για ξεμουδιάζεις το μυαλό σου από shooters, fighting, sports, racing games...
  Θέλουμε την καθηγητάρα μας πίσω όμως...δίκαιος βαθμός για όσα αναφέρει ο Σταύρος στο review του..

 • Δεν εχω παίξει κανένα παιχνίδι της σειράς αλλα σκέφτομαι να το αγοράσω γιατι μου φαίνεται ωραίο.
  Το πρόβλημα ειναι τα χρήματα και οι κάνα 10+ παιχνιδιάρες που εχω αγοράσει και δεν εχω παίξει ακόμα και με περιμένουν... αχ τι απίστευτη χρονιά είναι αυτό το 2017 για το gaming... Και απο πάνω έχουμε και τα event του overwatch που δεν σε αφήνουν να παίξεις τίποτα άλλο για κάνα εικοσαημερο...
  Το 3DS εχει πραγματικά πολλα καλα παιχνίδια αλλα αυτες οι πανάκριβες τιμές που δεν λενε να πέσουν με τίποτα... θα είχα τα πενταπλάσια παιχνίδια στο 3DS αμα μπορούσα να τα αγοράζω 20-30 euro αντί για 50! Πολύ απωθητικές τιμές για παιχνίδια φορητού συστήματος.

 • Sadshadow

  ποσο δικιο εχεις με τις τιμες του 3ds . Και εγω θα ειχα πολυ περισσοτερα games στο 3ds μου αν κοστιζαν 30ευρω . Αυτο με κανει να επενδύω πιο πολυ στο Ps4 και Pc που τα βρισκεις χωμα .

 • Sadshadow

  ebay is ur friend :)

 • Κουκλάκι ζωγραφιστό το παιχνίδι!

 • Πολύ καλή παρουσίαση ,περιμένω πτώση τιμής και το χτυπάω ,αγαπημένη σειρά .... άντε και στο switch

 • Γενικά δεν έχω παίξει κάποιο παιχνίδι από τη σειρά πιο θα μου προτείνατε να ξεκινήσω (να μιην είναι πολύ παλιό προτιμώ από την προηγούμενη τριλογία )

 • the-zerow

  τα εχω παίξει ολα πλην αυτου (κ καποιον spin offs) για να πω την αλήθεια μου, τα καλύτερα ειναι μαλλον η πρώτη τριλογια (το 3o ειναι αψογο).
  Professor Layton and the Curious Village
  Professor Layton and the Diabolical Box
  Professor Layton and the Unwound Future (μαλλον το καλυτερο της σειρας)

  Δε βλεπω κανενα λογο να μην ασχοληθείς με αυτα, σιγα την τεραστια διαφορα που θα δεις στα γραφικα στα καινουργια.

  αν θες πιο καινουργια, τοτε μπορείς να πιάσεις την 2η τριλογια (που ειναι κ prequel της πρώτης)
  Professor Layton and the Last Specter
  Professor Layton and the Miracle Mask (μαλλον το καλυτερο αυτης της τριλογιας)
  Professor Layton and the Azran Legacy
  το πρωτο ειναι του DS αλλα τα αλλα 2 ειναι του 3DS.

  θα πω βεβαια πως ειναι ανουσιο να μη δεις ολοκληρη μια τριλογια, πρεπει σιγουρα να την πιασεις απο την αρχη.

Τελευταία Σχόλια

Το Quantum Conundrum πάντως, είναι πολύ ευχάριστο και τίμιο παιχνιδάκι στην φόρμα του Portal (είναι ...
Χμμ, περίεργο όνομα για το Mass Effect Trilogy......
Όποιος το αγοράσει στην ουσία δίνει την δυνατότητα στην Rockstar να καθυστερήσει και άλλο τα επόμενα...
Αυτό θα είναι η ολοκληρωμένη έκδοση με όλα τα single player expansions που ήταν εξαιρετικά?
Day one...
Α για το συγκεκριμένο δεν το γνώριζα ωραία.
Θα εχει πρόσβαση τότε περισσότερος κόσμος σε αυτο.
Ενα...
Δε εχει σχεση πλεον η MS με το νεο ΙΡ της Remedy.Multiplatform θα ειναι απο εδω και στο εξης τα παιχ...